بین الملل تابناک: دویست و هفتادمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
مشاور رئیس جمهوری اوکراین دوشنبه شب مدعی شد که کشورش برای کنارگذاشتن خواستههایش، از سوی هیچ کشوری تحت فشار نیست.
میخائیل پودولیاک مشاور ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین در گفت وگو با شبکه "الجزیره " قطر ، مدعی شد: مسکو به دنبال مذاکرات صلح نیست، بلکه می خواهد یک زمان عملیاتی بخرد تا نیروهای ذخیره خود را آموزش دهد.
وی در ادامه ادعا کرد: روسیه با متهم کردن اوکراین برای بمباران نیروگاه اتمی زاپوریژیا جهان را احمق فرض کرده است.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین بار دیگر خواستار حمایت کشورهای غربی از پیوستن این کشور به ناتو و اتحادیه اروپا شد.
به گزارش خبرگزاری اینترفکس اوکراین، زلنسکی دوشنبه در تماسی ویدیویی با شرکتکنندگان در مجمع پارلمانی کشورهای عضو ناتو گفت: اوکراین باید به عضویت کامل اتحادیه اروپا و ناتو در آید. من از شما میخواهم که از درخواست ما برای عضویت در این نهادها حمایت کنید.
وی افزود که مردم اوکراین نه تنها اعتقاد دارند بلکه یقین دارند که میتوانند در مقابل روسیه از خود دفاع کنند و به مرزهای اروپای واحد بازگردند.
رئیس کمیته نظامی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) دوشنبه شب اعلام کرد که این سازمان در صدد اعزام نیرو به مرز لیتوانی و لهستان است.
ژنرال "روب پاور" به خبرگزاری رویترز گفت: ناتو از کمبود زیر ساخت در جبهه شرقی و برخی از کشورهای آن منطقه رنج میبرد.
وی تأکید کرد: درحال برنامه ریزی برای اعزام نیرو در طول مرز لیتوانی و لهستان هستیم.
سخنان این مقام در حالی است که ماریوش بلاشاک وزیر دفاع لهستان روز دوشنبه اعلام کرد که با پیشنهاد آلمان در همسایگی خود و عضو دیگر ناتو، برای افزایش شمار سکوهای شلیک موشک سامانه پدافند هوایی پاتریوت نزدیک مرز لهستان با اوکراین موافقت کرده است.
بلاشاک در رسانه اجتماعی توئیتر نوشت که کریستین لامبارچت وزیر دفاع آلمان تمایل خود را برای استقرار سکوی پرتاب راکت سامانه پاتریوت در مرز اوکراین، تائید کرده اما هنوز نوع این سامانه و همچنین زمان تحویل آنها به لهستان و مدت زمانی که در اختیار این کشور خواهد بود، مشخص نشده است.
لامبارچت در پی برخورد یک موشک سرگردان به خاک لهستان که نگرانی هایی درباره گسترش احتمالی جنگ اوکراین ایجاد کرد، روز یکشنبه گفته بود که برلین به ورشو پیشنهاد تحویل سامانه پاتریوت را برای کمک به امنیت آسمان خود داده است.
ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو هم گفت که ظاهرا نیروهای روسیه موشکی را که با برخورد به خاک لهستان، جان ۲ تن را ستاند، شلیک نکرده بودند، بلکه به صورت غیرعمدی توسط نیروهای پدافند هوایی اوکراین شلیک شده بود.
«ینس استولتنبرگ» دبیر کل پیمان آتلانتیک شمالی تاکید کرد که جنگ روسیه و اوکراین میتواند بر روی میز مذاکره پایان یابد.
وی که در نشست مجمع پارلمانی ناتو صحبت میکرد، افزود: «جنگ روسیه علیه اوکراین میتواند بر روی میز مذاکره پایان یابد اما تنها بر اساس شرایط قابل قبول اوکراین، چون پیروزی روسیه و ولادیمیر پوتین غیر قابل قبول است».
این در حالی است که «دیمیتری مدودف»، رئیس جمهور سابق روسیه و معاون رئیس شورای امنیت این کشور بیان داشت، «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس جمهور اوکراین وارد مذاکرات صلح با روسیه نمیشود چون میترسد کشته شود.
وزارت امور خارجه روسیه روز دوشنبه بیانیهای درباره اوضاع کنونی در نیروگاه هستهای زاپوروژیا منتشر کرد.
در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: «کییف همچنان به بازی با آتش ادامه میدهد و اقدامات گستاخانه و غیرمسئولانه علیه نیروگاه هستهای زاپوروژیا مرتکب شدهاند».
در این بیانیه تاکید شده است:«جامعه جهانی باید بداند که چه کسی پشت حملات جدید علیه نیروگاه هستهای زاپوروژیا است. روسیه تمامی اطلاعات را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کرده است».
وزارت خارجه روسیه هشدار داد که نیروگاه هستهای زاپوروژیا روی یک خط بحرانی در حال حرکت بوده که میتواند به یک فاجعه منتهی شود.
روز گذشته بود که «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نیروگاه هستهای زاپوروژیا در جنوب اوکراین، شامگاه شنبه و بامداد یکشنبه، دست کم 12 انفجار قدرتمند را گزارش دادهاند.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اضافه کرد: «انفجارها در نزدیکی نیروگاه، که بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا به شمار میآید، ظاهرا نتیجه شلیک خمپاره بوده که به یک دوره آرامش نسبی در این نیروگاه پایان بخشید».
آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که این حادثه تلفانی به همراه نداشته است اما گزارشها حاکی از آن است که تعدادی ساختمان، سامانهها و تجهیزات در سایت آسیب دیدهاند اما هیچ کدام از آنها برای امنیت و ایمنی نیروگاه حساس نیستند.
گروسی در ادامه سخنانش گفت: «گزارشهای دیروز و بامداد تیم ما، بسیار آشفته کننده است. انفجارهایی که در این نیروگاه هستهای بزرگ روی داده کاملا غیرقابل قبول است».
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدون اشاره به اوکراین یا روسیه گفت: «هر کسی پشت این حادثه است باید آن را فورا متوقف کند. همانطور که من پیشتر بارها گفتهام، شما در حال بازی با آتش هستید».
روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» میگوید صحت ویدئوهایی که هفته گذشته در فضای مجازی منتشر شد که گفته میشد اعدام سربازهای اسیر روس به دست نیروهای اوکراینی را نشان میدهد، تایید کرده است. طبق این گزارش، به نظر میرسد این افراد به ضرب گلوله از فاصله نزدیک کشته شدهاند.
به گزارش شبکه روسی «راشا تودی»، این روزنامه یکشنبه گزارش داد وقایعی که در کلیپها نشان داده شده اواسط نوامبر در روستای Makeyevka رخ داده است. روزنامه آمریکایی با این توضیح که آنچه واقعاً بر این سربازان گذشته، یک راز باقی مانده، نوشت: ویدئوها ... که صحت آنها توسط نیویورک تایمز تایید شده، دیدی نادر به یک لحظه وحشتناک در بین بسیاری (از لحظات) در جنگ است، اما نشان نمیدهد چطور و چرا سربازان روس کشته شدند.
طبق این گزارش، «قضاوت بر اساس فیلم نشان میدهد دستکم ۱۱ روس ... به نظر میرسد بعد از آن که یکی از همرزمان آنها ناگهان به روی سربازان اوکراینی که در نزدیکی ایستادهاند، آتش میگشاید، از فاصله نزدیک هدف گلوله قرار گرفته و کشته میشوند».
نیویورک تایمز در ادامه به نقل از مشاور پزشکی در سازمان «پزشکان برای حقوق بشر» میافزاید «کشتن یا زخمی کردن یک جنگجو که سلاحش را زمین گذاشته یا دیگر ابزار دفاعی ندارد و به اختیار تسلیم شده، نقض قوانین بینالمللی جنگ است».
وی در خصوص سربازان روس که در این ویدئو دیده میشوند، گفت: به نظر میرسد اغلب آنها از ناحیه سر هدف اصابت گلوله قرار گرفتهاند. دریای خون وجود دارد. این نشان میدهد آنجا مرده رها شدهاند. به نظر میرسد تلاشی برای بلند کردن و کمک کردن به آنها انجام نشده است.
روسیه این تصاویر را دلیلی بر قتل عمد و روشمند سربازانش توسط اوکراین خوانده است. سازمان ملل هم خواستار تحقیق درباره این ویدئوها شده و کییف گفته تحقیقاتی انجام خواهد داد.
در شرایطی که حمایتهای مالی و تسلیحاتی از اوکراین در بحبوحه مشکلات اقتصادی کشورهای غربی ادامه دارد، مسئول پنتاگون اعلام کرد که حمایت واشنگتن از کییف ادامه خواهد یافت.
«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا روز دوشنبه (امروز) در کنفرانس خبری مشترک با همتای اندونزیایی خود در جاکارتا حضور یافت و در این نشست اعلام کرد که حمایت واشنگتن از اوکراین بدون توجه به موضوع زمان، ادامه مییابد.
رئیس پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) در این کنفرانس خبری تصریح کرد که آمریکا «تا هر وقت که طول بکشد» به حمایت خود از اوکراین ادامه خواهد داد.
در این نشست خبری، یک خبرنگار از وزیر دفاع آمریکا درباره جنگ اوکراین سوال کرد که لوید آستین در جواب گفت: «پیشبینی اینکه اوضاع چگونه و در چه جدول زمانی پیش میرود سخت است، اما ما تا هر زمانی که طول بکشد از اوکراین حمایت میکنیم».
به گفته این مقام ارشد دولت جو بایدن، تمرکز آمریکا حمایت از اوکراین است اما تمرکز اوکراین، «اطمینان یافتن از این است که آنها هر کاری بکنند تا اینچ به اینچ سرزمین مستقلشان را پس بگیرند».
وزیر دفاع آمریکا افزود، به باور من اوکراین برای جنگیدن در ماههای زمستان آماده است دارد و در شرایط بسیار بهتری از «دشمنانشان» قرار دارد.
وزارت دفاع انگلیس روز دوشنبه با صدور بیانیهای ادعا کرد که توانایی دفاعی و تهاجمی روسیه به دلیل کمبود شدید مهمات و پرسنل با مشکل مواجه است.
رکن اطلاعات وزارت دفاع انگلیس که به صورت روزانه آخرین تحولات مربوط به جنگ اوکراین را از نگاه دولت لندن انعکاس میدهد مدعی شد: طی هفت روز گذشته، شلیک توپخانهای در اطراف بخش اسواتو در استان لوهانسک در شمال شرقی اوکراین ادامه یافته است. این درحالیست که روسیه همچنان به ساخت مواضع دفاعی توسط نیروهای ذخیره اولویت میدهد.
این بیانیه ادعایی میافزاید: با توجه به اینکه خط مقدم جنوب غربی روسیه در امتداد ساحل شرقی رودخانه دنیپرو به راحتی قابل دفاع است، بخش اسواتو احتمالا یک جناح آسیب پذیر از عملیات روسیه بشمار میرود.
بیانیه یادشده ادعا کرده است: مقامهای روس به احتمال زیاد حفظ کنترل اسواتو را به عنوان یک مرکز جمعیتی قابل توجه در استان لوهانسک، در اولویت سیاسی قرار دادهاند اما فرماندهان روس با واقعیتهای نظامی برای حفظ یک دفاع معتبر دست و پنجه نرم میکنند و در عین حال در تلاش هستند منابع عملیات تهاجمی را در جنوب دونتسک تامین کنند.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین امروز (دوشنبه) تأکید کرد که رسانههای غربی باید در خصوص اطلاعات منتشر کرده مبنی بر طرح ایران و روسیه برای تولید مشترک پهپاد شفافسازی کنند.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی ریانووستی، پیش از این روزنامه آمریکایی واشنگتنپست به نقل از دادههای اطلاعاتی ایالات متحده و همپیمانانش مدعی شده بود که مسکو با تهران در خصوص تولید پهپادهای جنگی در روسیه موافقت کرده بود.
پسکوف در پاسخ به سؤال خبرنگاران در این خصوص گفت: «خیر، به هیچ وجه. من نمیدانم واشنگتنپشت این اطلاعات را از کجا آورده است. باید با خودشان تماس بگیرید».
روز گذشته (یکشنبه)، روزنامه آمریکایی واشنگتنپست به نقل از سه مقام آگاه مدعی شد که توافق ساخت پهپادهای ایران در خاک روسیه، اوایل ماه نوامبر (ماه جاری میلادی) مورد مذاکره طرفین قرار گرفته است.
این روزنامه آمریکایی مدعی شده است که مقامهای ایرانی بر این باورند که با تولید پهپاد در خاک روسیه میتوانند تحریمهای آمریکا را دور بزنند.
آغاز مرحله خطرناک و سخت جنگ اوکراین
تارنمای هیل با اشاره به ادامه جنگ اوکراین و روسیه و هدف گرفتن تاسیسات برق و انرژی نوشت: فصل خطرناکی در این جنگ آغاز شده است و مقامات محلی اوکراین میگویند مردم را برای بدترین زمستان عمرشان آماده میکنند.
هیل به نقل از «آنا گریگولایا» مدیر عملیات برق رسانی کمیته توزیع مشترک یهودیان آمریکا (JDC)در شهر دنیپرو گفت اوضاع برای میلیون ها نفر اوکراینی که دچار خاموشی های مداوم و پایدار هستند، وخیم است.
تارنمای آمریکایی مدعی شد: با گذشت ۹ ماه از جنگ روسیه، مسکو به رویکردی متوسل شده که تاسیسات انرژی و برق اوکراین را هدف قرار می دهد که تلاشی برای نابودی این کشور و شکست اراده مردم آن است.
لیندا توماس گرینفیلد سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد در نشست اخیر شورای امنیت گفت «این یک تاکتیک عمدی از سوی پوتین رئیس جمهوری روسیه است. به نظر می رسد او عزم خود را جزم کرده، حال که نمی تواند به زور اوکراین را تصرف کند این کشور را وادار به تسلیم شدن نماید».
«اوکسانا مارکاروا» سفیر اوکراین در آمریکا در بیانیه ای که برای تارنمای هیل ارسال شده گفت اکثریت مشترکان برق بعداز حملات، به شبکه متصل شده اند اما هنوز دو میلیون نفر همچنان در خاموشی بسر می برند.
هیل نوشت: همکاری نزدیک بین مقامات انرژی اوکراین و آمریکا به بازسازی زیرساختارها برای ایجاد ثبات در شبکه برق رسانی اوکراین کمک کرده است.
انگلیس: تسلیحات ارسالی برای اوکراین احتمالا به دست تروریستها میرسد
مدیرکل آژانس جرایم ملی انگلیس گفت، سلاحهای غربی ممکن است از اوکراین قاچاق شوند و به دست "جنایتکاران و تروریستها" برسند. پیشتر مسکو تخمین زده بود که هر ماه تسلیحاتی به ارزش یک میلیارد دلار از اوکراین خارج میشود.
«گریم بیگار» مدیرکل آژانس جرایم ملی انگلیس به ساندی تایمز گفت: مانند هر درگیریای، زمانی که اسلحه به داخل سرازیر میشود، خطر برگشت در مسیر مخالف وجود دارد. در پایان این درگیری، تسلیحات مازادی هست که به دستان مجرمان و تروریستها میرسد.
این مقام انگلیسی که در ماه اوت ریاست این نهاد را بر عهده گرفت، گفت که پلیس انگلیس و اروپا مراقب هفتتیر، مسلسل و نارنجکهایی که از خیابانها سر در میآورند، هستند.
علیرغم دریافت تضمینهایی از رئیس پلیس ملی اوکراین مبنی بر اینکه تسلیحات غربی مورد حسابرسی قرار میگیرند، او گفت که یوروپل و سایر آژانسهای مجری قانون اروپا "همه در حال پیگیری این موضوع هستند."
مدیرکل آژانس جرایم ملی انگلیس گفت که نهاد تحت نظرش هنوز هیچ مدرکی مبنی بر دستیابی مجرمان به سلاح از اوکراین به دست نیاورده است. با این حال، اینترپل و یوروپل هر دو هشدار دادهاند که تسلیحات به ناچار از این کشور خارج شده و در نهایت به بازار سیاه خواهد رسید.
حامیان غربی اوکراین اعتراف کردهاند که نمیتوانند بیشتر محمولههای تسلیحاتی خود را پس از ورود به این کشور ردیابی کنند و ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه ماه گذشته اعلام کرد که ماهانه تا یک میلیارد دلار از این سلاحها از اوکراین به دست "جنایتکاران و گروههای تروریستی" در خاورمیانه، آفریقا و جنوب شرق آسیا میرسد.
مدودف: کییف متعلق به روسیه است
«دیمیتری مدودف» رئیسجمهور سابق روسیه و معاون شورای امنیت ملی این کشور در پستی تلگرامی در واکنش به تهدیدهای اوکراین درباره بازپسگیری کریمه، کییف را یک شهر روسی خواند و تهدید به پس گرفتن آن کرد.
مدودف گفت: میخواهم چند واقعیت غیرقابل انکار را به آنها یادآوری کنم. کییف پایتخت روسیه باستان است. کییف یک شهر بزرگ در روسیه اما کوچک در امپراطوری روسیه است. کییف پایتخت یک جمهوری اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی است. و بلاخره، کییف شهری روسی است که مردمش همیشه به روسی فکر و صحبت کردهاند. به همین خاطر کاملاً مشخص است که چه چیزی و چگونه باید پس گرفته شود.
شنبه (۱۹ نوامبر، ۲۸ آبان) «آندری یرماک» رئیس دفتر ریاستجمهوری اوکراین مدعی شد صلح در این کشور تنها در صورتی ممکن است که مرزهای ۱۹۹۱ آن احیا شود. اشاره او به سال استقلال اوکراین با انحلال اتحاد جماهیر شوروی بود.